Nem vállalunk nagy kockázatot, ha azt mondjuk, Te sem azért kezdtél vállalkozni, mert mindenképpen követeléskezeléssel szerettél volna foglalkozni. Kivéve, ha éppen ez a céged profilja, de erre csekély az esély. Aktuális cikkünkben megmutatjuk, hogyan faraghatod le a követeléskezelésre fordított munkaórákat.

A nemfizető cégek duplán viszik a pénzt

Kiszámoltad már, hogy havonta hány munkaórát dobsz ki az ablakon olyan cégek miatt, akik nem hajlandóak fizetni? És itt most nem csak az ingyen elvégzett munkára gondolunk, hanem az ezt követő követeléskezeléssel töltött időre is.

Lássunk egy példát! Még a legjobb számlafizetéssel büszkélkedő ügyfelünk cége is heti 4 órát foglalkozott követeléskezeléssel, mielőtt leszerződött volna velünk. Ez havi 1,5-2 napnyi kiesést jelent az adott vállalkozás pénzügyi munkaköréből. Ha az ezen a projekten dolgozó munkatárs bérét elosztjuk a ráfordított idővel, kiderül, hogy ügyfelünk legalább 30 000 forintot fizet ki havonta azokra a cégekre, akik egyszer már megkárosították vállalkozását, lévén nem fizették ki az elkészült munkát.

A kintlévőségkezelés hatására a fluktuáció is nő

Ha a fenti példához hozzávesszük, hogy a kintlévőségkezeléssel foglalkozó munkatárs a folyamatos kudarcélmények és idegeskedés miatt egyre rosszabbul teljesítette a neki delegált feladatokat, láthatjuk, hogy még rosszabb a helyzet. Ilyenkor ugyanis Damocles kardjaként lebeg a cégvezető feje felett, hogy az illető munkatárs felmond.

Ne fizess mások hibáiért – pláne ne duplán

A 21. század egyik leghasznosabb jelensége a kiszervezés. Mára ugyanis a cégek többsége felismerte, hogy sokkal optimálisabb kizárólag azokra a feladatokra koncentrálni, amik a vállalkozás profilját képezik. Például az Apple sem maga gyártja le a készülékeit. Mérnökeik és tervezőik megálmodják, majd különböző cégekkel készíttetik el az egyes alkatrészeket.

Pontosan ezen analógia mentén érdemes gondolkoznod a kintlévőségkezeléssel kapcsolatban. Létezik egy olyan megoldás, amely leveszi a feladattal járó terhet a munkavállalóidról, így hatékonyabbá téve munkavégzésüket, és javítva közérzetüket és általános moráljukat.

0 válasz

Szólj hozzá a bejegyzéshez!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük